Saltar ao contido principal

AZUCRE PANTASMA +TODA UNHA VIDA AZUCRADA

 Compartindo sinerxias entre os módulos (MP3009)Ciencias aplicadas I e (MP3036)Aprovisionamento e conservación de materias primas e hixiene na manipulación, nacen e medran traballiños coma o que vos mostramos: 
- Estudamos e entendemos a estrutura da glucosa para logo lograr identificar e analizar a etiqueta nutricional de produtos alimentarios da vida cotiá.
- Traballamos novas metodoloxías coa APP sinAzucar.org: trátase dun proxecto artístico que pretende mostrar mediante a fotografía a cantidade de azucre libre que teñen na súa composición moitos dos alimentos que consumimos habitualmente. A través desta iniciativa, descubrimos que a OMS recomenda reducir a unha cuarta parte (25 gramos diarios) o azucre que se inxere de media en Europa occidental. Pero cando consumimos calquera deses alimentos, de cando en cando somos conscientes da cantidade que nos estamos metendo no corpo, a pesar de que este ingrediente pode crear dependencia e o seu abuso produce sobrepeso, diabetes, carie ou risco cardiovascular ou non lemos as etiquetas onde se indica, ou non entendemos a que corresponden exactamente as cantidades que alí se indican.
 Aínda que a idea quizá non sexa moi orixinal -a web estadounidense Sugar Stacks ou a conta de Instagram @ dealerdesucre levan facendo algo similar desde hai tempo-, o proxecto presenta dúas novidades: os produtos retratados proveñen do mercado español e as imaxes, brillantes e puídas, imitan deliberadamente a estética publicitaria coa que se adoitan anunciar. Se queremos loitar contra este márketing debemos ser capaces de poñernos ao seu nivel e usar as súas propias armas para crear imaxes atractivas que comuniquen eficazmente.
Azucre oculto na túa alimentación. Aprende a evitalo: Afaite a ler as etiquetas dos produtos para detectar o azucre oculto. A OMS recomenda que o azucre sexa inferior ao 10% do valor  calórico total da túa dieta. O consumo actual está moi por encima, entre un 16-36%. Cando un produto contén máis dun 15% de azucre, é dicir máis de 15  g en cada 100  g de produto, afástate del, é demasiado azucre para o teu organismo.
Nos último anos aumentou o consumo de alimentos co apelido “cero por cento”, “lixeiro” , “baixo en…” ou “sen”, xa que o sentimento de culpabilidade é menor que se nos comemos ao seu irmán «con». Pero debes ter coidado, que non é ouro todo o que reloce e existe moito azucre oculto. Os alimentos baixos en graxas teñen un maior contido en azucre ou  edulcorantes, con nomes menos coñecidos para que pasen desapercibidos ao consumidor:  jarabe de millo,  dextrosa,  fructosa,  sacarosa, glicosa, mel de cana,  maltosa,  sorbitol,  xilitol,  sucralosa,  siropes…
Lixeiro (light): Alimentos que teñen como mínimo un 30% menos de calorías con respecto ao produto orixinal. Isto conséguese reducindo as  hidratos de carbono (azucres), que son substituídos por  edulcorantes artificiais que polo seu sabor doce, provocan unha resposta similar no teu cerebro e  pácreas á que produce o azucre: actívase a insulina e aumenta o apetito e a acumulación de graxa corporal. Outros produtos lixeiro conséguense substituíndo un tipo de graxa por outra de menor achegue  calórico. Como a graxa é o vehículo para o sabor do alimento, os produtos baixos en graxa énchense «» con máis azucre ou  edulcorantes para que o consumidor acépteos mellor.
Baixos en calorías: Conteñen menos de 40 calorías por 100  g de alimento sólido ou menos de 20 calorías por 100  g de alimento líquido.
0% ou sen azucre engadido: Non conteñen máis de 0,5  g de azucre en 100  g de alimento. Como ves o 0% nunca é real, sempre ten azucre oculto. Sen azucre engadido non significa que non teñan azucre de maneira natural, en ocasións achegan glicosa que é un dos compoñentes da  sacarosa ou azucre común; noutros casos conteñen outros azucres ( fructosa,  lactosa,  galactosa…) ou  edulcorantes que activan a produción de insulina o aumento de graxa corporal e a inflamación. As persoas con alerxia á  fructosa ou calquera destes azucres, deben ter especial coidado co azucre oculto en produtos 0%.
Baixo contido en azucres: Son os que conteñen menos de 5  g de azucre en 100  g de alimento adoitado ou 2,5  g por 100  g de produto líquido.








Comentarios

Publicacións populares deste blog

Elaboramos e deseñamos a etiquetaxe do noso vermú vermello artesán!!

De colaboracións tan axeitadas coma a dos módulos: (MP0182) Formación e orientación laboral plurilíngüe que se imparte no Ciclo Superior de Xestión de Aloxamentos Turísticos 1º curso (Dual). Prof.- Olga Painceira, (MP0150) Operacións básicas en bar e cafetaría do Ciclo Medio de Servizos en Restauración 1º curso. Prof.- Iván Antelo e (MP3036) Aprovisionamento e conservación de materias primas e hixiene na manipulación do Ciclo Básico de Cociña e Restauración 1º curso.- Prof.: Eva Fachado, nacen ideas de innovación tan creativas coma a elaboración dun vermú tradicional feito cos botánicos  clásicos (previa identificación e estudio) e a estructuración da etiquetaxe da botellería traducida ao galego. Unha bebida na que a súa orixe se remonta ao século XVIII e que na actualidade está tan en auxe.

Proxecto EtiquétaT

O Plan Proxecta é unha iniciativa da Consellería de Educación, Universidade e Formación Profesional, en colaboración con diferentes organismos, dirixida a fomentar a innovación educativa nos centros a través de programas educativos que desenvolvan as competencias clave como eixe do currículo e os elementos transversais, nos cales se inclúe a educación en valores.  O proxecto EtiquétaT acóllese ao abeiro do Programa Galicons-net do Instituto Galego de Consumo que, a través da Escola Galega de Consumo , axúdaranos a acadar un dos principais obxectivos, potenciar a educación para o consumo responsable nos centros educativos, así como motivar un traballo activo e colaborativo de alumnado e profesorado nos distintos ciclos formativos e familias profesionais cos que contamos no IES de Vilamarín, sería o caso de Hostalaría - Turismo e Industrias Alimentarias. Trátase, polo tanto, dun proxecto interdisciplinar no que nos acollémos á modalidade e) etiquetaxe dos bens e produtos alimenta

O NOSO "CHEGHAR E ENCHER" DE VILAMARÍN.- AS PRIMEIRAS ETIQUETAS DOS RAPACES DA FPB

AS COMIDAS PARA LEVAR DE VILAMARÍN, AS PRIMEIRAS ETIQUETAS DE 1º DA FPB En colaboración cos módulos e ciclos de: - (MP0498) Elaboracións de pastelaría e repostaría en cociña do Ciclo Superior de Dirección de Cociña 2º curso. Prof.-Martín Álvarez. - (MP0048) Produtos culinarios do Ciclo Medio de Cociña e Gastronomía 2º curso.- Prof.: Natividad Neira. - (MP3036) Aprovisionamento e conservación de materias primas e hixiene na manipulación do Ciclo Básico de Cociña e Restauración 1º curso.- Prof.: Eva fachado, organizamos o noso “cheghar e encher” , as comidas para levar do IES de Vilamarín aberto a toda a comunidade educativa previa reserva.  Potenciouse a alimentación saudable, estudiáronse os alérxenos alimentarios, a simboloxía básica presente nos produtos elaborados e o respecto do medio a través do emprego de recipientes desbotables sostibles e biodegradables (de cana de azucre e folla de palma), o inicio a unha educación de concienciación e promoción de embalaxes ecol