Compartindo sinerxias entre os módulos (MP3009)Ciencias aplicadas I e (MP3036)Aprovisionamento e conservación de materias primas e hixiene na manipulación, nacen e medran traballiños coma o que vos mostramos:
- Estudamos e entendemos a estrutura da glucosa para logo lograr identificar e analizar a etiqueta nutricional de produtos alimentarios da vida cotiá.
- Traballamos novas metodoloxías coa APP sinAzucar.org: trátase dun proxecto artístico que
pretende mostrar mediante a fotografía a cantidade de azucre libre que
teñen na súa composición moitos dos alimentos que consumimos
habitualmente. A través desta iniciativa, descubrimos que a OMS recomenda reducir a unha cuarta parte (25 gramos diarios) o azucre
que se inxere de media en Europa occidental. Pero cando consumimos
calquera deses alimentos, de cando en cando somos conscientes da
cantidade que nos estamos metendo no corpo, a pesar de que este
ingrediente pode crear dependencia e o seu abuso produce sobrepeso,
diabetes, carie ou risco cardiovascular ou non lemos as etiquetas onde
se indica, ou non entendemos a que corresponden exactamente as
cantidades que alí se indican.
Aínda que a idea quizá non sexa moi orixinal -a web estadounidense Sugar Stacks ou a conta de Instagram @ dealerdesucre
levan facendo algo similar desde hai tempo-, o proxecto presenta dúas
novidades: os produtos retratados proveñen do mercado español e as
imaxes, brillantes e puídas, imitan deliberadamente a estética
publicitaria coa que se adoitan anunciar. Se queremos loitar contra este márketing debemos ser capaces
de poñernos ao seu nivel e usar as súas propias armas para crear imaxes
atractivas que comuniquen eficazmente.
- Azucre oculto na túa alimentación. Aprende a evitalo: Afaite a ler as etiquetas dos produtos para detectar o azucre oculto. A OMS recomenda que o azucre sexa inferior ao 10% do valor calórico total da túa dieta. O consumo actual está moi por encima, entre un 16-36%. Cando un produto contén máis dun 15% de azucre, é dicir máis de 15 g en cada 100 g de produto, afástate del, é demasiado azucre para o teu organismo.
Nos último anos aumentou o consumo de alimentos co apelido “cero por cento”, “lixeiro” , “baixo en…” ou “sen”, xa que o sentimento de culpabilidade é menor que se nos comemos ao seu irmán «con». Pero debes ter coidado, que non é ouro todo o que reloce e existe moito azucre oculto. Os alimentos baixos en graxas teñen un maior contido en azucre ou edulcorantes, con nomes menos coñecidos para que pasen desapercibidos ao consumidor: jarabe de millo, dextrosa, fructosa, sacarosa, glicosa, mel de cana, maltosa, sorbitol, xilitol, sucralosa, siropes…
Lixeiro (light): Alimentos que teñen como mínimo un 30% menos de calorías con respecto ao produto orixinal. Isto conséguese reducindo as hidratos de carbono (azucres), que son substituídos por edulcorantes artificiais que polo seu sabor doce, provocan unha resposta similar no teu cerebro e pácreas á que produce o azucre: actívase a insulina e aumenta o apetito e a acumulación de graxa corporal. Outros produtos lixeiro conséguense substituíndo un tipo de graxa por outra de menor achegue calórico. Como a graxa é o vehículo para o sabor do alimento, os produtos baixos en graxa énchense «» con máis azucre ou edulcorantes para que o consumidor acépteos mellor.
Baixos en calorías: Conteñen menos de 40 calorías por 100 g de alimento sólido ou menos de 20 calorías por 100 g de alimento líquido.
0% ou sen azucre engadido: Non conteñen máis de 0,5 g de azucre en 100 g de alimento. Como ves o 0% nunca é real, sempre ten azucre oculto. Sen azucre engadido non significa que non teñan azucre de maneira natural, en ocasións achegan glicosa que é un dos compoñentes da sacarosa ou azucre común; noutros casos conteñen outros azucres ( fructosa, lactosa, galactosa…) ou edulcorantes que activan a produción de insulina o aumento de graxa corporal e a inflamación. As persoas con alerxia á fructosa ou calquera destes azucres, deben ter especial coidado co azucre oculto en produtos 0%.
Baixo contido en azucres: Son os que conteñen menos de 5 g de azucre en 100 g de alimento adoitado ou 2,5 g por 100 g de produto líquido.
Baixos en calorías: Conteñen menos de 40 calorías por 100 g de alimento sólido ou menos de 20 calorías por 100 g de alimento líquido.
0% ou sen azucre engadido: Non conteñen máis de 0,5 g de azucre en 100 g de alimento. Como ves o 0% nunca é real, sempre ten azucre oculto. Sen azucre engadido non significa que non teñan azucre de maneira natural, en ocasións achegan glicosa que é un dos compoñentes da sacarosa ou azucre común; noutros casos conteñen outros azucres ( fructosa, lactosa, galactosa…) ou edulcorantes que activan a produción de insulina o aumento de graxa corporal e a inflamación. As persoas con alerxia á fructosa ou calquera destes azucres, deben ter especial coidado co azucre oculto en produtos 0%.
Baixo contido en azucres: Son os que conteñen menos de 5 g de azucre en 100 g de alimento adoitado ou 2,5 g por 100 g de produto líquido.
Comentarios
Publicar un comentario
Grazas por participar nesta páxina.